School of Skills

scholingen voor zorgprofessionals Oedeem na kanker 

Data:

datum dag 1: 05 oktober 2022 tijd: 12.00-16.00 uur

datum dag 2:  31 oktober 2022 tijd: 12.00-16.00 uurDoelgroep: Verzorgenden, verpleegkundigen en doktersassistenten 

minimaal 8 / maximaal 16 deelnemers 

Certificaat: Bewijs van deelname

Docent: Katinka Rutjens 

Instapniveau: basis

Zelfstudie: geen

Kosten: €200,- totaal voor beide dagdelen BTW-Vrij 


klik hier om je aan te melden

Locatie: School of Skills; Louis Eijssenweg 3; 6049 CD Herten 

In-company is ook mogelijk. klik hier voor de opties  

--------------------------------------------

In jou dagelijkse werk kom je (regelmatig) in contact met patiënten die een oncologisch verleden hebben of op dit moment in een behandeltraject zitten aangaande hun kanker.  Als je het idee hebt dat je te weinig kennis hebt aangaande het risico van het ontwikkelen van een lymfoedeem na kankerbehandelingen, aangaande het lymfoedeem an zich of hoe dat je met verschillende manieren van compressietherapie je de aan jou toevertrouwde patient kunt begeleiden en verplegen, dan is deze cursus echt iets voor jou. 

 Algemeen:

 Het lymfestelsel is belangrijk voor de afweer tegen infecties en het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Bovendien zorgt het ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in evenwicht blijft. 

De lymfevaten werken als een soort pomp. De lymfevaten uit armen en benen transporteren de lymfe naar de lymfeklieren in ondermeer de oksels en in de liezen. De pompwerking (lymfepomp) ontstaat vooral door het bewegen van armen en benen. Kleppen in de lymfevaten zorgen er voor dat het lymfevocht niet terugstroomt. Ook de ademhaling werkt als een soort pomp, die het lymfevocht verder, in de richting van de borstkas, helpt verplaatsen.

Als er lymfeknopen zijn verwijderd en/of beschadigd, dan kan de balans tussen aanmaak en afvoer van vocht verstoord raken. Ontstaat daardoor een opeenhoping van vocht, dan is er sprake van een lymfoedeem (tegenwoordig noemen we dit een statisch oedeem). De eerste verschijnselen van lymfoedeem zijn vaak een zwaar of moe gevoel in een arm of been, gevolgd door zwelling (oedeem) daarvan.

Na een operatie, waarbij lymfeknopen zijn weggenomen, of na bestraling waarbij lymfeknopen en/of de huid zijn beschadigd, zoekt het lichaam zelf een nieuwe balans. Het voert dan lymfevocht af via overgebleven kleine lymfevaatjes en bloedvaten. Deze nieuwe balans is echter kwetsbaar en kan tijdelijk of blijvend verstoord raken, met als gevolg het ontwikkelen van een lymfoedeem. 

Bij verwijdering of beschadiging van lymfeknopen blijft het risico op lymfoedeem levenslang bestaan. Lymfoedeem kan zich snel na de behandeling ontwikkelen, maar ook nog jaren daarna. 

Beschrijving:

Naast de basisprincipes van de werking en functie van het lymfestelsel wordt tijdens deze cursus verder ingezoomd op het fenomeen lymfoedeem en de consequenties en impact die dit kan hebben voor de dagelijkse werkzaamheden en kwaliteit van leven van de patient. 

We staan stil bij de uitlokkende (risico) factoren voor het ontwikkelen van lymfoedeem en geven je een heleboel praktische tips die je direct kunt toepassen in de praktijk.

De cursus bestaat uit 2 x 4 uur fysiek les.  Tijdens de eerste lesdag wordt vooral de fysiologie, anatomie en pathologie behandeld. De tweede lesdag staat in het teken van praktische handvatten om direct in de praktijk mee aan de slag te gaan. 

Tijdens deze scholing wordt er aandacht besteedt aan de volgende onderwerpen:

  • ·  Anatomie en fysiologie van het lymfestelsel
  • ·  Oorzaken van oedeem
  • ·  Uitingsvormen van oedeem
  • ·  Verschillende ontstaanswijzen van oedeem bij kankerpatiënten
  • ·  Therapeutische interventies
  • ·  Bevorderen van de integratie van theorie en praktijk
  • ·  Bevorderen kennis op gebied van secundair lymfoedeem na CA
  • ·  Bevorderen multidisciplinaire samenwerking en communicatie
  • ·  Aanreiken praktische tools en behandelmogelijkheden
  • ·  Compressie oplossingen


doelstelling

Na het volgen van deze cursus ben je instaat om bij jouw patiënten lymfoedeem in een vroeg stadium te herkennen en te onderkennen. Je kunt de juiste leefregels en voorzorgsmaatregelen uit leggen en ook weet je juist te informeren over de situatie die zich voordoet. Verder weet je welke oedeem therapeutische interventies er allemaal zijn, wanneer je moet doorverwijzen en naar wie  en ben je op de hoogte van verschillende operatietechnieken op het gebied van oedeem vermindering. 

activiteiten 

Deze cursus omhelst naast een fysiek hoorcollege ook praktische vaardigheidsoefeningen waarbij ruimschoots aandacht is voor vragen en interactie tussen de cursisten. 

Kosten: €200,- totaal voor beide dagdelen BTW-Vrij 

PROGRAMMA

E-mailen
Bellen
Info