School of Skills

scholingen voor zorgprofessionals WEBINAR: OPFRISCURSUS FLEBOLOGIE© 

Graag dit webinar op een door jou uitgekozen tijdstip volgen? Dat kan! Mooi thema voor je kringbijeenkomst. Bij een minimale aantal van 6 geïnteresseerde is dit webinar al te boeken (3 uur) 

Deze cursus wordt gegeven door Varodem Academy  accreditatiepunten worden door hun bijgeschreven. 


Webinar

9 januari 2023 / 18:00-21:00 uur

29 juni 2023 / 18:00-21:00 uur

10 oktober 2023 / 18:00-21:00 uur

Docent: Katinka Rutjens 

Instapniveau: basis

Zelfstudie: geen 

Kosten webinar: €60,-  BTW-Vrij

Doelgroep: Huidtherapeuten

minimaal aantal deelnemers: 6

maximaal aantal deelnemers: 30

ook als in-company aan te vragen 

Accreditatie ADAP 3 punten 

Ik meld me aan voor de Webinar Flebologie


Flebologie is de leer van de ziekten van de aderen. Het Griekse woord ‘phlebos’ refereert hieraan en betekent ‘vat’.  Flebologie is een onderdeel van het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van spataderen, oedeem, ulcus cruris en dermatologische aandoeningen van het been, voortkomend uit een niet goed functionerend aderlijk (veneus) systeem. 

                                                                                                   Beschrijving

copyright, verboden te kopiëren en te gebruiken voor eigen scholingencopyright, verboden te kopiëren en te gebruiken voor eigen scholingen

Deze korte online scholing is voor iedereen die wil worden bijgepraat over de basisprincipes van het veneuze deel van het circulatiesysteem (de afvoer), de ziektebeelden/indicaties die horen bij het tekortschieten of falen van dit systeem maar ook voor iedereen waarbij het lang geleden is dat ze de basistheorie hierachter op school hebben geleerd en graag weer wat opgefrist willen worden.

Dit webinar begint met de anatomische uitleg van het vatenstelsel en gaat steeds een beetje dieper de materie in. 

copyright, verboden te kopiëren en te gebruiken voor eigen scholingencopyright, verboden te kopiëren en te gebruiken voor eigen scholingen

Je wordt tevens op de hoogte gebracht van verschillende mogelijke interventies, waaronder operatietechnieken en therapeutische behandelingen.  

In ons dagelijks werk zien we regelmatig patiënten/cliënten met zichtbare verkleuringen, huidontstekingen, eczeem, spataderen en vochtophopingen (oedeem) in de benen. Hoe gaan we hiermee om en hoe serieus moeten we deze uitingsvormen nemen? Over het algemeen doen we hier niets mee, pas als het extreem wordt of als de persoon zelf aangeeft er last van te hebben, trekken we aan de bel. Dat is jammer, want dan is ‘het leed al geleden’ en volgt er een heel traject van therapeutische- en behandelinterventies terwijl we de pathologische verschijningsvormen al in de kiem hadden kunnen smoren.

De Covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer thuis hebben moeten blijven. We brengen meer tijd achter de computer of de televisie door en activiteiten buitenshuis zijn beperkt gebleken. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer zitten en dus minder bewegen. Dit heeft een negatieve invloed op de conditie van de bloedvaten. Het risico op oedeem neemt hierdoor toe, net zoals het ontwikkelen van flebologische aandoeningen.

Bovengenoemde situatie is één van de zeer vele redenen van het disfunctioneren van het veneuze stelsel.

Het tijdig ingrijpen bij flebologische aandoeningen voorkomt ernstige problemen zoals huidontstekingen, spataderen, het ulcus cruis, secundair lymfoedeem en dependancy (afhankelijkheid) oedeem.

Jij als zorgprofessional zal dus steeds meer patiënten tegenkomen die een flebologisch probleem ontwikkelen. Herkennen, onderkennen en de juiste interventie zorgen ervoor dat de kwaliteit van de geboden zorg gewaarborgd blijft.

Door middel van casussen waarin verschillende flebologische indicaties en diagnoses worden getoond krijg je nog beter inzicht waar verschillende uitingsvormen vandaan komen. 

Doelstelling

Na deelname aan deze cursus

  • Ken je de theoretische basisprincipes van de flebologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten van de veneuze circulatie.
  • Kun je beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen mee te maken kunnen krijgen als de aderfunctie tekortschiet.
  • Kun je de ernst van de afwijking beter inschatten.
  • Ben je in staat de patiënt juist te informeren, adviseren en door te verwijzen naar de juiste discipline.
  • Heb je begrip over de vele verschillende behandel mogelijkheden die er zijn.
  • Weet je het verschil tussen elastische kousen met en zonder een naad (bonus onderwerp)

Door middel van heel veel casussen waarin vele verschillende flebologische indicaties en diagnoses worden getoond krijg je nog beter inzicht waar verschillende uitingsvormen vandaan komen. 

Je leert klinische redeneren en differentiaal diagnoses te stellen. 


Kosten webinar: €60,-  BTW-Vrij


programma overzicht

Accreditatie ADAP 3 punten (nadat je de toets voldoende hebt afgerond) 

E-mailen
Bellen
Info